Werk
A.ZINE – perspectief op architectuur
Merel presenteert trots: A.ZINE, een online magazine met architectuurverhalen. Verhalen die verder gaan dan het nieuwste persbericht, die persoonlijk zijn en een verrassende invalshoek hebben.
Projectteksten Ronald Janssen Architecten
In opdracht van Ronald Janssen Architecten schrijft Architectuurverhalen projectteksten over de ontwerpen. Zoals bijvoorbeeld over de appartemeten in Amsterdam:
E-magazine BNA Academie
Voor de BNA Academie hebben Merel en Marloes een e-magazine gemaakt rondom drie thema’s: circulair ontwerpen, de lerende organisatie en parametrisch ontwerpen.
Documentaires voor LIAG
LIAG architecten en bouwadviseurs bestaat 100 jaar. Aan meer dan 1000 gebouwen heeft het architectenbureau in die tijd gewerkt. Merel is gevraagd om van vier karakteristieke gebouwen uit LIAG’s oeuvre korte documentaires te maken.
Verhalen #RAM19
Een maand vol architectuur? In Rotterdam gebeurt het. Vanaf 25 mei tot en met 16 juni 2019 bonkt het architectuurhart van Rotterdam harder dan ooit te voren tijdens de Rotterdam Architectuur Maand 2019.
Publieke collegereeks
Voor de Rotterdamse Academie van Bouwkunst organiseert Merel samen met AIR (Architectuur Instituut Rotterdam) een publieke collegereeks rondom de locaties die Rotterdam heeft ingebracht voor de 15e editie van de Europese ontwerpwedstrijd Europan.
Verhalen Europan NL 15
De 15e editie van Europan is van start. Europan is een tweejaarlijkse Europese ontwerpwedstrijd voor architecten onder de 40 jaar. Zo’n 40 Europese steden doen hieraan mee, waaronder dit jaar Rotterdam.
Research stories Bouwkunde
Er wordt enorm veel interessant onderzoek gedaan ook op het gebied van architectuur en ruimtelijke ontwerpen binnen de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Door PhD’ers, maar ook door post docs en onderzoeksgroepen.
E-MAGAZINE ISLANT
Islant bestond in 2018 10 jaar! Voor oprichters Ellen Holleman en Remco Reijke een mooi moment om stil te staan bij vier thema’s die centraal staan in hun werk met een e-magazine. Voor ons een mooie opdracht om te maken!
Kritiek: ‘door andere ogen’
Voor het vak Kritiek keken studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst dit voorjaar ‘door andere ogen’ naar Den Haag. Door de ogen van rolstoelgebruikers, blinden of expats, maar ook van critici.
Organisatie DvdA Den Haag
Merel zat in de organisatie van de 16e editie van Dag van de Architectuur Den Haag 2018 (DvdA). Eén dag per jaar, dit jaar op 2 juni, openen bijzondere gebouwen een dag lang de deuren.
Gastdocent TU Delft
Het semester vanaf februari 2018 was Merel gastdocent bij de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Ze begeleidde +/- 25 masterstudenten bij het schrijven van een geweldige scriptie over een bijzonder aspect in de architectuurgeschiedenis.
Gastdocent Kritiek RAvB
Vanaf 2019 werkt Merel als gastdocent voor de Rotterdamse Academie van Bouwkunst! Vanaf 7 februari geeft ze samen met Tim de Boer het vak Kritiek.
BNA Academie verhalen
Een opleidingscentrum voor architecten en andere ontwerpers, dat is wat de BNA Academie is. Ze bieden cursussen, workshops en lezingen aan, maar dat moet uiteraard wel naar buiten worden gebracht.
Correspondent migratie
Sociale woningbouw vervult een belangrijke rol in het oplossen van maatschappelijke problemen. In het verleden, maar ook in de toekomst.
7 interviews voor Rijnboutt
Rijnboutt geeft jaarlijks in eigen beheer een magazine uit. Dit jaar vroeg het architectenbureau ons om twaalf erfgoedprofessionals in Nederland en Polen te interviewen.
Digizine de Architect Business
Als adjunct hoofdredacteur hebben wij zes edities gemaakt van de Architect Business, een digitaal magazine over hoe architecten aan business komen en hoe ze hun business organiseren.
Digizine ISHF
Voor het International Social Housing Festival heeft Merel een digitaal magazine samengesteld. Het digizine staat boordevol met interessante opinies, vette projecten en gave video’s.
Trend reports voor BZ
Voor Buitenlandse Zaken heeft Architectuurverhalen twee trendreports geschreven – over ‘smart workers’ en ‘smart working’. De trendreports helpen het ministerie bij het opstellen van een huisvestingsvisie. Zo hebben wij onderzocht wat deze twee – door BZ benoemde – trends voor mogelijkheden bieden op het gebied van huisvesting. Door verschillende opties te laten zien, is het … Meer lezen over Trend reports voor BZ
Jurering Zuiderkerkprijs
“De Smaragd is een voorbeeldproject hoe te bouwen aan de stad”, aldus de jury van de Zuiderkerkprijs. Op 25 oktober bezocht Merel als één van de drie juryleden tien genomineerde woningbouwprojecten in Amsterdam. De Smaragd door M3H is volgens ons beste Amsterdamse woongebouw van 2016. Dit besluit nam Merel samen de twee andere juryleden – … Meer lezen over Jurering Zuiderkerkprijs
Presentatie jonge architecten
Wat doen jonge architecten? Wat houdt hen bezig? Wat zouden ze willen van ABT? In welke samenwerkingsvormen werken ze? Welke rol vervullen ze binnen het bouwproces? Waar willen ze over 10 jaar staan?
Jurering Avond van de Meester
Als jurylid was Merel 16 november 2016 aanwezig bij de Avond van de Meester in Het Nieuwe Instituut. De Meester is een promotieprijs voor pas afgestudeerde architecten en stedenbouwkundigen van de RAvB. Barend Messe, Martins Duselis en Alex de Jong presenteerden hun afstudeerproject. Alle drie de afstudeerprojecten bezitten een bepaalde radicaliteit en stellen daarmee een … Meer lezen over Jurering Avond van de Meester
Topstory voor Cobouw
Hoe winnen jonge en nieuwe bureaus aanbestedingen? Gevestigde architectenbureaus leggen het steeds vaker af tegen nieuwkomers. Voor Cobouw schreef Architectuurverhalen hierover een topstory. Willen bureaus openbare Europese aanbestedingen winnen, dan moeten ze slimmer samenwerken en investeren in innovatie. Ook moeten ze zich richten op nieuwe contractvormen en minder prestigieuze, maar wel relevante opgaven, zoals scholenbouw. … Meer lezen over Topstory voor Cobouw
Meet de Architect @ de Zwijger
Tijdens Meet de Architect brengen de redactie van de Architect, architecten, constructeurs en andere professionals in Pakhuis de Zwijger een papieren editie tot leven. Korte pitches worden afgewisseld met wat langere presentaties, waardoor er een afwisselende programma ontstaat en aanwezigen een goed beeld krijgen wat de Architect allemaal heeft te bieden: informatie over baanbrekende onderzoeken, … Meer lezen over Meet de Architect @ de Zwijger
65 blogs voor de Architect
Merel werkte van 2008 tot 2013 als vakredacteur bij vakblad de Architect. Tijdens haar dienstverband schreef ze heel veel projectbesprekingen, thema-artikelen en recensies, maar ook 65 blogs. Op een toegankelijke en heldere manier vertelde Merel in woord en beeld wat ze meemaakte in architectenland als vakredacteur.
Architectuurverhaal Museum Voorlinden
Merel weet alles over Museum Voorlinden. Over de dienende architectuur, het bijzondere lichtdak, de strakke afwerking, geheime ruimtes en de relatie tussen de kunst, het gebouw en het landschap. Ook al was Merel niet betrokken bij het ontwerp, ze is wel op de hoogte van alle interessante architectuurweetjes. Het museum is immers ontworpen door Dirk … Meer lezen over Architectuurverhaal Museum Voorlinden
Artikel over ‘Prettig Wachten’
Wachten is meestal geen pretje. Liever had je niet gewacht. Al is er wel een verschil of je in de rij staat voor de Python van de Efteling, of dat je op maandagochtend op een guur perron uitkijkt naar een vertraagde trein. Een drie meter lange Mickey Mouse kan in een pretpark voor amusante afleiding … Meer lezen over Artikel over ‘Prettig Wachten’
Stad als Onderwijsomgeving
Hoe ziet het mbo van de toekomst eruit? Om welke ruimtelijke vertalingen vraagt dit? Welke kansen biedt de stad? Deze vragen stonden centraal tijdens de bijeenkomst De Stad als Onderwijsomgeving. Architectuurverhalen schreef het verslag.
Publicatie diederendirrix
Voor architectenbureau diederendirrix heeft Architectuurverhalen een essay en alle projectteksten geschreven voor ‘De kracht van vroeger voor later’. In deze publicatie wordt ingegaan op de herbestemmingsopgave waar architecten tegenwoordig voor staan.
Jaarboek TU/e
In 2006 besloot de faculteit Bouwkunde aan de TU Eindhoven haar eerste jaarboek ooit uit te geven. Samen met Jos Bosman, Karin van Pinksteren, Mieke Verschoor en natuurlijk Architectuurverhalen vormden wij de redactie.