Werk

E-magazine BNA Academie

Voor de BNA Academie hebben Merel en Marloes een e-magazine gemaakt rondom drie thema’s: circulair ontwerpen, de lerende organisatie en parametrisch ontwerpen.

Documentaires voor LIAG

LIAG architecten en bouwadviseurs bestaat 100 jaar. Aan meer dan 1000 gebouwen heeft het architectenbureau in die tijd gewerkt. Merel is gevraagd om van vier karakteristieke gebouwen uit LIAG’s oeuvre korte documentaires te maken.

Verhalen #RAM19

Een maand vol architectuur? In Rotterdam gebeurt het. Vanaf 25 mei tot en met 16 juni 2019 bonkt het architectuurhart van Rotterdam harder dan ooit te voren tijdens de Rotterdam Architectuur Maand 2019.

Publieke collegereeks

Voor de Rotterdamse Academie van Bouwkunst organiseert Merel samen met AIR (Architectuur Instituut Rotterdam) een publieke collegereeks rondom de locaties die Rotterdam heeft ingebracht voor de 15e editie van de Europese ontwerpwedstrijd Europan.

Verhalen Europan NL 15

De 15e editie van Europan is van start. Europan is een tweejaarlijkse Europese ontwerpwedstrijd voor architecten onder de 40 jaar. Zo’n 40 Europese steden doen hieraan mee, waaronder dit jaar Rotterdam.

Research stories Bouwkunde

Er wordt enorm veel interessant onderzoek gedaan ook op het gebied van architectuur en ruimtelijke ontwerpen binnen de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Door PhD’ers, maar ook door post docs en onderzoeksgroepen.

E-MAGAZINE ISLANT

Islant bestond in 2018 10 jaar! Voor oprichters Ellen Holleman en Remco Reijke een mooi moment om stil te staan bij vier thema’s die centraal staan in hun werk met een e-magazine. Voor ons een mooie opdracht om te maken!

Organisatie DvdA Den Haag

Ik zat in de organisatie van de 16e editie van Dag van de Architectuur Den Haag 2018 (DvdA).  Eén dag per jaar, dit jaar op 2 juni, openen bijzondere gebouwen een dag lang de deuren.

Gastdocent TU Delft

Dit semester ben ik gastdocent bij de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Ik begeleid +/- 25 masterstudenten bij het schrijven van een geweldige scriptie over een bijzonder aspect in de architectuurgeschiedenis.

Gastdocent Kritiek RAvB

Vanaf 2019 werk ik als gastdocent voor de Rotterdamse Academie van Bouwkunst! Vanaf 7 februari geef ik samen met Tim de Boer het vak Kritiek.

BNA Academie verhalen

Een opleidingscentrum voor architecten en andere ontwerpers, dat is wat de BNA Academie is. Ze bieden cursussen, workshops en lezingen aan, maar dat moet uiteraard wel naar buiten worden gebracht.

Correspondent migratie

Sociale woningbouw vervult een belangrijke rol in het oplossen van maatschappelijke problemen. In het verleden, maar ook in de toekomst.

7 interviews voor Rijnboutt

Rijnboutt geeft jaarlijks in eigen beheer een magazine uit. Dit jaar vroeg het architectenbureau mij om twaalf erfgoedprofessionals in Nederland en Polen te interviewen.

Digizine de Architect Business

Als adjunct hoofdredacteur heb ik zes edities gemaakt van de Architect Business, een digitaal magazine over hoe architecten aan business komen en hoe ze hun business organiseren.

Storytelling en PR strategie

Posad wil zijn naamsbekendheid vergroten onder potentiële opdrachtgevers en de vakgemeenschap. Hiermee help ik door het maken van relevante verhalen – passend bij hun missie en visie – en een PR strategie.

Digizine ISHF

Voor het International Social Housing Festival heb ik een digitaal magazine samengesteld. Het digizine staat boordevol met interessante opinies, vette projecten en gave video’s.

Trend reports voor BZ

Voor Buitenlandse Zaken heb ik twee trendreports geschreven – over ‘smart workers’ en ‘smart working’. De trendreports helpen het ministerie bij het opstellen van een huisvestingsvisie.

Jurering Zuiderkerkprijs

“De Smaragd is een voorbeeldproject hoe te bouwen aan de stad”, aldus de jury van de Zuiderkerkprijs. Op 25 oktober bezocht ik als één van de drie juryleden tien genomineerde woningbouwprojecten in Amsterdam.

Presentatie jonge architecten

Wat doen jonge architecten? Wat houdt hen bezig? Wat zouden ze willen van ABT? In welke samenwerkingsvormen werken ze? Welke rol vervullen ze binnen het bouwproces? Waar willen ze over 10 jaar staan?

Jurering Avond van de Meester

Als jurylid was ik 16 november 2016 aanwezig bij de Avond van de Meester in Het Nieuwe Instituut. De Meester is een promotieprijs voor pas afgestudeerde architecten en stedenbouwkundigen van de RAvB.

Topstory voor Cobouw

Hoe winnen jonge en nieuwe bureaus aanbestedingen? Gevestigde architectenbureaus leggen het steeds vaker af tegen nieuwkomers. Voor Cobouw schreef ik hierover een topstory.

Meet de Architect @ de Zwijger

Tijdens Meet de Architect brengen de redactie van de Architect, architecten, constructeurs en andere professionals in Pakhuis de Zwijger een papieren editie tot leven.

65 blogs voor de Architect

Ik werkte van 2008 tot 2013 als vakredacteur bij vakblad de Architect. Tijdens mijn dienstverband schreef ik heel veel projectbesprekingen, thema-artikelen en recensies, maar ook  65 blogs.

Rondleiding Museum Voorlinden

Ik verzorg rondleidingen door Museum Voorlinden. Ik vertel over de dienende architectuur, het bijzonder lichtdak, de strakke afwerking, geheime ruimtes en de relatie tussen de kunst, het gebouw en het landschap.

Artikel over ‘Prettig Wachten’

Wachten is meestal geen pretje. Liever had je niet gewacht. Al is er wel een verschil of je in de rij staat voor de Python van de Efteling, of dat je op maandagochtend op een guur perron uitkijkt naar een vertraagde trein.

Stad als Onderwijsomgeving

Hoe ziet het mbo van de toekomst eruit? Om welke ruimtelijke vertalingen vraagt dit? Welke kansen biedt de stad? Deze vragen stonden centraal tijdens de bijeenkomst De Stad als Onderwijsomgeving. Ik schreef het verslag.

Publicatie diederendirrix

Voor architectenbureau diederendirrix heb ik een essay en alle projectteksten geschreven voor  ‘De kracht van vroeger voor later’. In deze publicatie wordt ingegaan op de herbestemmingsopgave waar architecten tegenwoordig voor staan.

Jaarboek TU/e

In 2006 besloot de faculteit Bouwkunde aan de TU Eindhoven haar eerste jaarboek ooit uit te geven. Ik vormde samen met Jos Bosman, Karin van Pinksteren en Mieke Verschoor de redactie.