“De Nederlandse ontwerp-opleidingen selecteren jaarlijks hun beste afstudeerplannen voor deelname aan Archiprix. De diversiteit is kenmerkend voor Archiprix. Anders dan bij de meeste prijsvragen is er geen sprake van een gezamenlijke opgave. Zowel het schaalniveau, als de behandelde problematiek, als de wijze van presenteren varieert per plan.”
Het eerste semester van 2020 zijn Merel en Tim en hulp van Ruud Reutelingsperger en Marieke Hillen weer aan de slag gegaan met de studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst. Samen met de studenten halen ze verhalen op in de Rotterdamse wijk Middelland. Hoe wordt hun leven beïnvloed door de vormgeving van hun leefomgeving?
Zo is er bijvoorbeeld een jong gezin dat woont aan de s-Gravendijkwal, een drukke stadsautoweg midden in Rotterdam die gedeeltelijk verdiept is aangelegd, maar graag gebruik maakt van een park aan de andere kant van de weg. Oversteken doen ze op een levensgevaarlijke, informele plek.
“Het debat over architectuur en stedenbouw wordt gevoerd in tijdschriften, op symposia, congressen, in debatcentra en musea, en binnen opleidingen. Daarmee beperkt het zich tot een gesprek tussen ontwerpers, critici, curatoren en beleidsmakers, en kan de terechte vraag gesteld worden waar en wanneer de gebruiker en bewoner deelneemt aan het debat. Architectuur en stedenbouw zijn een publieke zaak, maar het gesprek erover lijkt in hoge mate enkel voor de eigen bühne gevoerd te worden.
Het gaat erom dat architectuur en stedenbouw kritiek vaak binnen het vak plaatsvindt en dat het grote publiek daar niet bij wordt betrokken terwijl dat wel zou moeten want het gaat over hun omgeving.” Aldus Tim en Merel.
De video’s worden gepresenteerd tijdens een filmavond aan de inwoners van Middelland, wil jij bij de filmavond zijn? Kom dan op 30 maart naar Claes de Vrieselaan 72, in Rotterdam. De beste video’s worden gepubliceerd op A.ZINE.
Goed nieuws! De Fleur Groenendijk Foundation heeft de kwartaalsubsidie van dit najaar aan A.ZINE toegekend! Dankzij deze subsidie kan A.ZINE de komende maanden toffe interviews maken voor Mevr. de Architect en organiseren we rond de zomer ook een evenement rondom de rubriek. Wij zijn niet alleen blij met het geldbedrag, het geeft ons ook de bevestiging dat we met iets bezig zijn waar anderen in geloven. Heel veel dank!
Op verzoek van Rijnboutt is Merel op onderzoek uit gegaan naar één van Rijnboutt’s projecten: Hudson’s Bay aan het Rokin. Met speciale aandacht voor de publieke kwaliteit ter plekke en de nieuwe steeg die het Rokin met de Nes en het Nesplein verbindt. Merel vertelt: “We praten in een bepaalde taal en wij verstaan elkaar als vakgenoten. Maar wie gebruiken die ruimte nou? En wat vinden zij ervan? Dat heb ik vastgelegd in een vlog.” In de vlog komt ook de vraag aan de orde wat er met het gebied gebeurt, nu Hudson’s Bay vertrekt. “Laat ze er maar woningen van maken”, reageert passant Theo in de vlog, “Daarvan zijn er veel te weinig”.
Daar is ie dan! Met trots – en de nodige zenuwen – presenteer ik: A.ZINE, een online magazine met architectuurverhalen. Verhalen die verder gaan dan het nieuwste persbericht, die persoonlijk zijn en een verrassende invalshoek hebben.
Net als architectuur, gaat A.ZINE over mensen. Maar ook over onderzoek, geschiedenis, techniek, stad en land.
Waarom ik A.ZINE heb opgericht?
Redactiewerk is het leukste werk dat er is. En daarnaast wil ik verhalen maken waar tot nu toe niemand om vraagt. Zo wil ik zoveel mogelijk inspirerende vrouwelijk architecten leren kennen, kijk ik door andere ogen naar de gebouwde omgeving, vraag ik me af hoe we actuele vraagstukken als gezondheid, klimaat en energie ruimtelijk kunnen oplossen, inspireer ik de bureaucultuur in Nederland met tips en verrassende inzichten en ga ik op ontdekkingstocht naar gerealiseerde ontwerpen.
Helaas zijn al die verhalen er nog niet. Sommigen zitten in de pijplijn, maar anderen zijn slechts een idee.A.ZINE is nog volop in ontwikkeling. Zo zijn andere stemmen en verrassende invalshoeken nodig.
Heb jij ideeën of wil je samen verhalen maken? Neem dan contact op! Maar kijk vooral ook rond op de website, want er valt al genoeg te zien en te lezen.
“Als je hier binnenkomt, voelt het niet als een ziekenhuis,” zegt Rob Pieters, medisch directeur van het Prinses Máxima Centrum, het centrum voor kinderoncologie. En dat is precies wat hij voor ogen had toen hij LIAG opdracht gaf voor het ontwerp van dit bijzondere gebouw. “Toen we hier voor het eerst een nachtje doorbrachten, voelde het wel een beetje vakantie-achtig”, zegt Eveline Boer, moeder van Ruby. “Je hebt hier van alles te doen voor kinderen. En dat is heel belangrijk. Ze zijn hier vaak en veel. Het is dan fijn om daar even kind te zijn.”
In deze video bekijken we de plek van hoop, verdriet, nieuwe en laatste kansen en dromen: het Prinses Máxima Centrum. Voor kinderen in een hele onveilige situatie, is er toch een omgeving gecreëerd die veilig voelt en waar ze zelfs op momenten gelukkig kunnen zijn. In 2018 werd het centrum geopend door Koningin Máxima.
Architecten- en adviesbureau LIAG bestaat 100 jaar. Een pracht reden om een serie minidocumentaires te maken over sleutelprojecten uit de lange geschiedenis van LIAG. En Merel en Riske mochten dat doen!
Hoe is het om de stad te doorkruisen als rolstoelgebruiker of blinde? Werkt de ‘shared space’ van de Grote Marktstraat wel? In hoeverre is de segregatie van Den Haag voelbaar als je tram 11 neemt? Welke toegevoegde waarde heeft de street art in de Binckhorst?
Studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst hebben zeven video’s gemaakt waarbij ze op zoek gaan naar antwoorden op deze vragen. De video’s geven inzicht in hoe de stad en haar vormgeving wordt beleefd door verschillende groepen.
De video’s worden tijdens een openbare filmavond op 2 juli vanaf 19:30 bij LIAG architecten en bouwadviseurs op kantoor (Koninginnegracht 97, Den Haag) getoond en bediscussieerd. De avond wordt afgesloten met een borrel.
Aanmelden voor deze filmavond kan door een email te sturen naar Lianne Blok (lianblok@gmail.com).
Kom kijken en meepraten! Geen tijd? Check dan alle video’s op YouTube.
De video’s zijn gemaakt in het kader van het van Kritiek dat werd begeleid door Merel en Tim de Boer en in samenwerking met de Dag van de Architectuur Den Haag die op 15 juni 2019 is opgezet.
Haar meest productieve dag ooit beleefde Merel in Queen B. Deze tijdelijke installatie kun je nog tot en met morgen (21 juni 2019) bezoeken in B. Amsterdam.
Artificial Intelligence (Kunstmatige Intelligentie) ontwikkelt zich in rap tempo en kan in de nabije toekomst worden ingezet ter ondersteuning van je werkdag. Studio LONK en Ditt Officemakers werken dit keer o.a. samen met IBM om een kijkje in de toekomst te geven.
Benieuwd hoe haar dag was? En wat Merel ervan vindt dat ze de hele tijd opdrachten en aanmoedigingen krijgt van Queen B? Gewenst toekomstperspectief of doemscenario? Check Merels hele vlog!
Architecten- en adviesbureau LIAG bestaat 100 jaar. Een pracht reden om een serie minidocumentaires te maken over sleutelprojecten uit de lange geschiedenis van LIAG. En Merel en Riske mochten dat doen!
Schoolleider en onderwijskunstenaar Sjef Drummen legt zijn idee over onderwijs uit in de video. “We moeten verwonderingspaleizen bouwen, zodat de kinderen zeggen: wauw, mag ik hier leren.” Leren komt voort uit verwondering en nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht is daarvan de motor.
De rijkdom aan kleuren en vormen, de doorkijkjes en verbindingen, het jammen in het muzieklokaal en de klimwand in de centrale hal, ze dragen allemaal bij aan de filosofie van deze ‘one of a kind’ school.
Het heeft even geduurd, maar daar is dan eindelijk weer een nieuwe architectuurvlog!
Dit keer is Merel afgereisd naar Rotterdam. Het voormalige, monumentale Postkantoor aan de Coolsingel wordt binnenkort grootschalig verbouwd. Tijdens de Rotterdam Architectuur Maand 2019 (23 mei – 16 juni) kun je het nog een keer in oude luister bekijken.