Gastdocent TU Delft

Komend semester ga ik aan de slag als gastdocent bij de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Ik begeleid +/- 25 masterstudenten bij het schrijven van een geweldige scriptie over een bijzonder aspect in de architectuurgeschiedenis. Ik heb er onwijs veel zin in en ben erg benieuwd welke onderwerpen de studenten aandragen.

Ik ben misschien niet de grootste expert op het gebied van architectuurgeschiedenis – al heb ik een hoop kennis van de hedendaagse architectuur – maar ik weet wel hoe je een goed verhaal schrijft.

Al mijn studenten raad ik aan om naast de readers over hoe je een scriptie schrijft, ook het boek On Writing Well‘ van William Zinsser te lezen. Iedereen die non-fictie schrijft zou het moeten lezen. Het schrijven van leesbare teksten, is tegenwoordig bijna in elke functie een must.

Mijn motto: begin met schrijven! Zorg dat je voldoende materiaal hebt om een verhaal te maken. Vervolgens giet je het in een structuur en geef je er vorm aan.

faculteit bouwkunde

Jury bni-prijs 2017

Leuk! Ik zit in de jury van de bni-prijs 2017. Elk jaar biedt de bni pas afgestudeerde studenten interieurarchitectuur de kans om mee te dingen naar de bni-prijs.

Samen met de andere juryleden heb ik de taak om uit de veertien genomineerden een winnaar in de categorie masters en een winnaar in de categorie bachelors te selecteren. Kom naar de prijsuitreiking op 28 september in de Sluisdeurenloods van Mediamatic, Amsterdam!

snede_verticaal_uitsnede-4-1

Nachtvoetbal, stageplekken en buddyprojecten

Nachtvoetbal, stageplekken en buddyprojecten opzetten om de integratie van immigranten te bevorderen. Sommige woningcorporaties in Europa doen meer dan een dak boven het hoofd bieden. Ik schreef als correspondent migratie van het International Social Housing Festival over vier inspirerende cases die werden gepresenteerd tijdens het evenement ‘Best practices of inclusiveness, migration and refugee housing’.

20170711 nachtvoetbal

Omgevingsvisie Rotterdam

Nieuwe opdracht! Samen met Posad werk ik aan de eerste conceptversie van de Omgevingsvisie van Rotterdam. Ik help door door de abstracte Omgevingsvisie te vertalen in tastbare verhalen en producten voor alle Rotterdammers.

21012016_Boekje_Kaart van de Stad.indd
Bron: Gemeente Rotterdam

Gezonde, veilige en duurzame leefomgeving

De gemeente ambieert een gezonde, veilige en duurzame leefomgeving die ze samen met haar ‘gebruikers’ wil waarmaken. De toekomst van Rotterdam bekijken we door de ogen van diverse doelgroepen, van gezinnen en sportclubs tot grote ondernemingen.

Inspiratie, inzicht en houvast

Deze eerste concept versie van de Omgevingsvisie werkt agenderend en vormt de basis voor het vervolgtraject. Het biedt inspiratie, inzicht en houvast biedt aan alle Rotterdammers die de stad willen verbeteren. De gemeente stelt zich hierbij op als stabiele partner en facilitator, zodat mensen zich gemotiveerd en gesteund voelen bij te dragen.

Naam maken na je afstuderen

Wat doe je als je net bent afgestudeerd als architect? Een eigen bureau beginnen, dachten Alessandra Covini en Tomas Dirrix van Studio Ossidiana. Voor de eerste Architect Business van 2017 sprak Sereh Mandias met dit jonge bureau, o.a. over Petrified Carpets en hun samenwerking met Hurks.

cover

Hoe haal je de pers?

Ik zocht voor deze editie allereerst uit hoe je als bureau de pers haalt. In ieder geval niet door persberichten na te bellen en journalisten te stalken, kun je lezen in de do’s en don’ts van Ingrid Wallisch en Martine Mourik. Dat kan ik alleen maar beamen.

Uiteindelijk is een journalist op zoek naar nieuws. Maar wat heeft binnen de architectuur nieuwswaarde? Samen met Meja Linssen (manager business development en communicatie) gaat Hannema in gesprek over waar de pers en architectuur PR elkaar vinden.

Tenderen doe je zo

Tenslotte dook ik in de tenderwereld. Tenders zijn tijdrovend en kosten bakken met geld. Toch blijven architecten meedoen. De opdrachten zijn te mooi. Drie architectenbureaus geven een kijkje in de keuken hoe zij het tenderproces organiseren. Ruben Esser (de Tenderboost) past het merkdenken vanuit de reclamewereld toe op tenders en boekt daarmee goede resultaten. Hij geeft tien tips!