Team

Merel Pit

Oprichter, architect, journalist, programmamaker en docent
heel veel, precies zoals ze het zelf graag ziet

In het voorjaar van 2016 besloot Merel Pit zich volledig te richten op het maken – schrijven, organiseren en bedenken – van architectuurverhalen. “Ik houd van toegankelijke verhalen, die ter lering èn ter vermaak zijn.”

Haar werkervaring komt haar goed van pas: “Sinds mijn afstuderen als architect aan de TU Eindhoven in 2008 heb ik vijf jaar gewerkt als vakredacteur bij ‘de Architect’ en drie jaar als marketing & business developer bij Kraaijvanger Architects.” Maar ook haar nieuwsgierigheid en ambitie om te blijven leren, zorgen ervoor dat ze continu blijft ontwikkelen en verdiepen in nieuwe expertises, zoals die van vlogger (!).

Al vanaf de start van haar bedrijf werkt Merel veel en graag samen met anderen aan haar opdrachten. Hieronder zie je met wie.


Liz van den Berg

Interieurarchitect, communicatie/PR-medewerker en CrossFit trainer
dat laatste heeft niks met architectuur te maken, maar ze doet het wel

Langs de lange weg van interieurarchitect in New Delhi en Amsterdam, via communicatiemedewerkster bij SVP architectuur en stedenbouw, naar Architectuurverhalen, waar Liz op haar plek is. “Mijn hart voor ruimtelijk ontwerp gaat samen met mijn hart voor verhalen vertellen en schrijven.”

Sinds de lente van 2019 werken Merel en Liz samen aan architectuurverhalen in de breedste zin van het woord.


Riske de Vries

Cameravrouw, regiseur, fotograaf, verhalen verbeelder
voor alles op beeld moet je bij Riske zijn dus

Als je vanaf kinds af aan al in beelden denkt dan kan het niet anders dat je uiteindelijk doet wat Riske doet  – filmen, regisseren, en fotograferen van verhalen.

Riske werkt met bedrijven en organisaties die een verhaal te vertellen hebben en helpt ze bij het vertalen van hun boodschap naar foto’s of een video. Dit is ook precies de reden waarom Merel haar in 2017 heeft gevraagd om te helpen bij het maken van Architectuurverhalen.  

Na haar studie Audiovisuele Media heeft ze verschillende banen in het vak gehad, maar sinds 2014 werkt ze zelfstandig. “Ik heb alle kanten van het filmvak leren kennen en heb ik gemerkt dat ik me het liefst bezig houd met het filmen zelf: camera & regie


Jessica Cullen

Architect, business developer en verhalenschrijver
én van origine Engels- en dramalerares

Jessica haar passies liggen op het snijvlak van architectonisch ontwerp, bedrijfsontwikkeling, educatie en communicatie. Over dat laatste zegt ze zelf: “goede communicatie, net als goed ontwerp, duidelijk, eenvoudig en soulful“.

Voordat ze terug naar school ging om haar Master of Architecture aan de Universiteit van Calgary in 2011 af te ronden, was Jessica een Engels- en dramalerares aan de middelbare school Canada. “In 2013 ben ik naar Nederland verhuisd om in contact te komen met mijn Nederlandse roots en werkte ik als business developer en architect bij Mecanoo Architecten.”

Sinds Jessica eind 2018 Merel heeft ontmoet, is ze lid van het Architectuurverhalen-team geworden om verhalen over de kunst van architectuur in Nederland te schrijven.


Eva James

Interieur architect i.o., pr & communicatiespecialist, eigen zaakbezitter
ze vertelt graag een goed verhaal, in woord, beeld én met ruimte

Met haar achtergrond op het gebied van communicatie, design en architectuur komt Eva snel tot de kern. Of het nou gaat om strategie of uitvoering,  zij maakt van elk artikel, post of evenement een memorabel moment.

Eva werkte met ontwerpers Marcel Wanders, James Dyson en Joris Laarman en social designers bij Waag. Ook was ze verantwoordelijk voor business development en pr bij Karres en Brands.

Naast het maken van sprankelende Architectuurverhalen sinds begin 2019 werkt zij nu als spatial storyteller met Studio LONK en volgt ze een Master Interieurarchitectuur aan de HKU. Als ze nog vrije tijd over heeft slentert ze het liefst door Parijs in de lente.


Marloes Dekkers

Vormgever, visuele conceptmaker, colorist
vertelt graag visuele verhalen door middel van beeld en kleur

Een verhaal kun je schrijven of vertellen, maar Marloes haar uitdaging is om je een verhaal te laten beleven door het gebruik van beeld, kleur en interactiviteit. Al twintig jaar werkt Marloes als zelfstandig vormgever en ontwerpt ze de meest uiteenlopende visuele communicatie-uitingen. Zowel online, zoals e-magazines en websites, maar ook offline, zoals infographics en promotioneel drukwerk.

Voor Architectuurverhalen verzorgt Marloes de e-magazines.

Marloes werkt ook internationaal als colorist aan de inkleuring van stripverhalen voor de meest uiteenlopende tekenaars. 


Tim de Boer

Onderzoeker, schrijver, criticus, politicus
al mag hij zich ook gewoon architect en stedenbouwer noemen

Na zijn opleiding in Delft kwam Tim al snel bij het Stimuleringsfonds voor Architectuur terecht. Vele – misschien wel duizend – aanvragen later werkte hij daar als secretaris van de Deelregeling Stedenbouw en Architectuur.

Na een tijd thuis gezorgd te hebben voor de kinderen besloot hij in 2017 verder te gaan met schrijven. Hij schrijft regelmatig voor tijdschriften en websites. Daarnaast doet hij zelfstandig onderzoek (zoals naar kabelbanen) en in opdracht (zoals het inventariseren van gebruikerswensen bij nieuwbouw). Hij geeft les – samen met Merel Pit – en organiseert in Den Haag o.a. de Dag van de Architectuur.

Tot slot is hij als fractievertegenwoordiger actief voor de Haagse Stadspartij – De enige lokale links-progressieve partij in de Haagse Gemeenteraad.


Laura Martz

Vertaler, copywriter, editor
en in het geheim romanschrijver

Laura begon haar carrière als dagbladjournalist en ging daarna werken als redacteur bij een tijdschrift, maar nu geniet ze als zelfstandige van de vrijheid en diversiteit van de opdrachten. Zo helpt ze een breed scala aan klanten – waaronder veel Nederlanders – om hun berichten over te brengen in duidelijk én aantrekkelijk Engels.

Ze is een generalist met specialiteiten in de kunst, cultuur en sociale wetenschappen en werkt voor klanten in de kunst-, media-, academische en zakelijke wereld. Postacademische opleidingen heeft Laura in culturele theorie, psychologie en creatief schrijven. Haar onverzadigbare nieuwsgierigheid en een drang om problemen op te lossen, komen goed van pas in haar werk.

Laura houdt van gebouwen en vertaalt er graag hun beschrijvingen voor Architectuurverhalen.


Grete Simkuté

Journalist, tekstschrijver, copywriter
Eén pot nat? Niet helemaal  

Vormen en kleuren, woorden en verhalen: voor Grete lopen ze in elkaar over. In haar werk als tekstschrijver – ze schrijft over kunst, design en architectuur – komt haar gevoeligheid voor beeld en taal samen. Van expo-reviews tot een achtergrondartikel over houttrends: haar stukken verschenen o.a. in De Morgen, De Standaard, ELLE en ABSoluut Magazine.

Maar ze werkt ook graag samen met individuele klanten, zoals The Dutch Creativity Awards, de Amsterdamse Kunstraad en Vincent Van Duysen voor blogs, nieuwsbrieven, conceptteksten en websites. ‘Compositie, balans, ritme: met het schrijven van een tekst let ik op dezelfde dingen als een architect of beelddenker. En omdat ik me goed kan inleven, kan ik makkelijk de essentie van een ontwerp of een idee vatten.’

Na Antwerpen (5 jaar), Bali (1 jaar) en Noorwegen (2 jaar) woont Grete nu in Amsterdam: eindelijk rust (aldus haar moeder).