7 interviews voor Rijnboutt

Rijnboutt geeft jaarlijks in eigen beheer een magazine uit. Dit jaar vroeg het architectenbureau mij om twaalf erfgoedprofessionals in Nederland en Polen te interviewen.

Erfgoed staat de laatste jaren volop in de belangstelling. De vraag is echter hoe we het beste met ons verleden om kunnen gaan. Zo vindt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat een gebruiker essentieel is voor het voortbestaan: “Zonder gebruiker heeft erfgoed geen ziel”. Bijzonder hoogleraar Ruimtelijke planning en erfgoed Joks Janssen pleit voor meer verschil in de omgang met erfgoed. In het interview ligt hij drie verschillende benaderingen toe.

Bijzonder waren mijn gesprekken in Polen, waar veel oude gebouwen vaak zo goed mogelijk in de oorspronkelijke staat worden hersteld. Langzaamaan komt er meer ruimte in de omgang met erfgoed. Zo sprak ik met regionaal conservator Wjewodztwo Jan Janczykowski: “Mijn taak is ervoor te waken dat Krakow geen museum wordt”. Ontwikkelaar Piotr Olbrys leidde mij rond in een voormalige Okicim bierbrouwerij die is herbestemd tot populaire woonplek.

Nieuwsgierig geworden? Lees hieronder alle interviews in het magazine. Je kunt ook een hard copy aanvragen bij Rijnboutt door een email te sturen naar press@rijboutt.nl.