Stad als Onderwijsomgeving

Hoe ziet het mbo van de toekomst eruit? Om welke ruimtelijke vertalingen vraagt dit? Welke kansen biedt de stad? Deze vragen stonden centraal tijdens de bijeenkomst De Stad als Onderwijsomgeving. Ik schreef het verslag.

De meeste ROC’s liggen geïsoleerd aan de randen van de stad en hebben de uitstraling van een kantoor. De huisvesting van het middelbaar beroepsonderwijs weerspiegelt de positie van de mbo-er in de maatschappij: ze worden niet genoeg gezien voor wat ze waard zijn.

En dat terwijl mbo-ers door een open houding en hun aanpassingsvermogen in staat zijn contact te maken met alle lagen van de maatschappij en gemakkelijk verbindingen aan gaan. Daarmee is het mbo de perfecte plek om de polarisering van de maatschappij tegen te gaan.

Hoe ziet het middelbaar beroepsonderwijs van de toekomst eruit? Om welke ruimtelijke vertalingen vraagt dit? Welke kansen biedt de stad bij deze onderwijsvernieuwing?

Deze vragen stonden centraal tijdens de bijeenkomst De Stad als Onderwijsomgeving op 24 mei 2016 op de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam.

Lees het verslag van de bijeenkomst dat ik schreef voor het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Discussies over onderzoek en inzicht zijn aan Merel besteed. Het is een absoluut plezier voor mij als onderzoeker om met haar in gesprek te gaan.

Merel is professioneel, scherp en luistert met aandacht. Ze vraagt door en ziet patronen. Ze vertaalt mijn academische verhalen in heldere taal voor een breed publiek.

Loes Veldpaus – Research Associate

Ik heb het plezier gehad om een aantal jaren nauw met Merel samen te werken. Ze is zeer gedreven en combineert zakelijkheid met creativiteit, niet alleen op het vlak van schrijven, maar ook in het nadenken over publiciteit, het opzetten van activiteiten en het ontwikkelen van nieuwe projecten.

Zodra Merel zich ergens in vastbijt, is ze uitermate gefocust en beweegt ze hemel en aarde om haar ideeën gestalte te geven. Ze combineert dat met een innemende persoonlijkheid zodat een samenwerking nooit stroef verloopt.

Sander Woertman – programmamanager en docent