Kritiek: ‘door andere ogen’

Voor het vak Kritiek keken studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst dit voorjaar ‘door andere ogen’ naar Den Haag. Door de ogen van rolstoelgebruikers, blinden of expats, maar ook van critici.

Enerzijds hebben de studenten zich hierbij gericht op groepen in de stad die normaal gesproken weinig worden betrokken bij de ruimtelijke ontwikkeling van de stad. Hoe is het bijvoorbeeld om de stad te doorkruisen als rolstoelgebruiker of blinde? Daarnaast wordt de wijk Kampen verbouwd, omdat het geen fijne woonplek zou zijn, maar wat vinden bewoners hiervan? 

Anderzijds bekijken hebben de studenten de stad op kritische wijze bekeken. Werkt de ‘shared space’ van de Grote Marktstraat wel? In hoeverre is de segregatie van Den Haag voelbaar als je tram 11 neemt? Welke toegevoegde waarde heeft de street art in de Binckhorst? Werkt de Pier van Scheveningen als publieke ruimte? En hoe gaat het er in de Scheveningse visafslag aan toe nu ook daar het toerisme oprukt?

In totaal hebben de studenten zeven video’s gemaakt waarbij ze op zoek gaan naar antwoorden op deze vragen. De video’s geven inzicht in hoe de stad en haar vormgeving wordt beleefd door verschillende groepen. Bekijk alle video’s op YouTube.

Het vak werd begeleid door Merel en Tim de Boer en is opgezet in samenwerking met de Dag van de Architectuur Den Haag (15 juni 2019), waar het thema ‘door andere ogen’ dit jaar centraal staat .

De video’s worden tijdens een openbare filmavond op 2 juli vanaf 19:30 bij LIAG architecten en bouwadviseurs op kantoor (Koninginnegracht 97, Den Haag) getoond en bediscussieerd. De avond wordt afgesloten met een borrel.

Aanmelden voor deze filmavond kan door een email te sturen naar Lianne Blok (lianblok@gmail.com).