Leve het constructivisme

De wind was ijskoud en sneed door alles heen. Ik was in Haarlem, maar de – o, zo mooie – hofjeswandeling liet ik aan me voorbij gaan. In plaats daarvan liep ik de warme expositieruimte van 37pk binnen. Te zien waren fascinerende tekeningen, films, maquettes, foto’s en installaties van Gerbrand Burger, Frank Havermans, Eric Martijn, Jan Maarten Voskuil en van Rob Bouwman. Dit in het kader van de tentoonstelling My Love Which Is A Building #2.

Onderstaande foto trok het meest mijn aandacht. Hij is genomen tijdens een van de twee OBMOKhU exhibitions die door een groep jonge, constructivistische kunstenaars werden gehouden in Moskou. Dat waren bijzondere installaties!

Image

Op Wikipedia lees ik: “het was vooral hun ontzag voor machines, de architect en de toegepaste technische constructies waardoor de constructivisten werden meegesleept; hierin zagen zij een houvast voor hun streven naar duidelijkheid en exactheid en tegen subjectief individualisme.”

Hun ontzag voor de architect. Je ziet het aan de vrouw op de foto met haar armen omhoog naar de hemel. Het constructivisme was zo gek nog niet. Helemaal opgewarmd door de Russische avant-garde stapte ik de kou weer in.

De tentoonstelling is nog tot en met 3 maart te zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s