De eerste jongerenhospice van NL

Hij is online: de tweede editie van de Architect Business! Deze keer heb ik architect Erik van Tussenbroek het hemd van het lijf gevraagd over hoe hij aan de bijzondere opdracht voor de eerste jongerenhospice in Nederland is gekomen. Ook heb ik een tweegesprek opgezet over de rol van de architect in het BIM-proces. En ‘last but not least’ ga ik in op de golf van toetredende partners bij gevestigde bureaus.

Emotioneel verbonden

Architect Erik van Tussenbroek was vanaf de eerste marktverkenning tot en met het laatste lichtknopje betrokken bij de totstandkoming van de eerste jongerenhospice van Nederland. “Iedereen die ermee in aanraking kwam, was op slag emotioneel verbonden”, aldus Michiel Ensink (opdrachtgever vanuit DUWO). De enorme betrokkenheid van Van Tussenbroek heeft zijn vruchten af geworpen, want deze zomer won het project de Hedy d’Ancona prijs voor excellente zorgarchitectuur.

De architect levert de prestatiemodellen

In het tweegesprek tussen Gustaaf Kühne (groepscoördinator bij EGM) en Lex Ransijn (BIM-manager bij de Nijs) staat BIM centraal. Allebei zijn ze vanuit hun eigen vak koplopers op dit gebied. Van te voren kenden ze elkaar niet, waardoor ik geen een-tweetjes verwachtte, maar ze zijn het op de meeste punten behoorlijk met elkaar eens. Zo vinden ze allebei dat de architect verantwoordelijk moet zijn voor het maken van prestatiemodellen.

BIM implementeren doe je (niet) zo

Voor hen is het duidelijk: als je nu nog als architect met BIM moet beginnen heb je de boot gemist. Mocht je toch nog aan het begin staan van de implementatie van BIM in je bedrijf dan zijn wellicht de DO’s DON’Ts bruikbaar die ik samen met Ronald van Aggelen heb samengesteld. Zo moet je volgens hem vooral niet denken dat je als architect dankzij BIM de bouwheer bent in het bouwproces en raadt hij je aan onderzoek te doen naar verschillende softwarepakketten.

Het architectenbureau als netwerkorganisatie

Veel gevestigde bureaus stellen nieuwe partners aan. Een mooie ontwikkeling na jaren waarin veel bureaus omvielen. Dankzij de grotere partnergroepen veranderen bureaus in netwerkorganisaties waarbij elke partner zijn eigen specialisatie heeft. Ik vroeg Josine van Gulik (Inbo), Daan Zandbelt (De Zwarte Hond) en Jeroen Zuidgeest (MVRDV) welke rol zij vervullen binnen de partnergroep en wat hun motivatie was om toe te treden. Josine en Jeroen kennen het bureau door en door en zijn via verschillende stappen ernaartoe gegroeid, terwijl Daan van buitenaf is aangetrokken als partner.

Hoeveel is een architectenbureau waard?

Over hoe de verhoudingen binnen de partnergroep precies zijn, konden ze me niet allemaal even veel vertellen. Maar ik vraag me wel altijd af: waar moet je opletten als je als partner toetreedt? Hoe koop je je in? En wat moet je dan betalen? Wat is een architectenbureau waard? En hoe zit het met het doemscenario als je vertrekt? Ondernemingsrecht advocaat Mr. Edith Groenewegen-Caris gaf me antwoord op veel van deze vragen. Samen met haar heb ik een lijstje met tien tips opgesteld mocht je ook de ambitie hebben om ooit partner te worden.

Lezen!

Wil je meer over deze onderwerpen weten, download dan deze nieuwe editie en lees hem goed door. Ik zou het heel tof vinden als je me achteraf laat weten wat je ervan vindt. Heb je suggesties of vragen, schroom dan niet en laat het me weten. Je kunt me mailen op m.pit@dearchitect.nl of vinden op sociale media, zoals twitter, Facebook en LinkedIn.

Geplaatst in: werk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s