Ruimtevaartschip in Niterói

Niemeyer Niteroi

Museum voor Moderne Kunst in Niterói, Rio de Janeiro, Brazilië. Januari 2012.

Als een geland sciencefiction ruimtevaartschip staat het Museum voor Moderne Kunst op een klif in Niterói, Brazilië. Lange hellingen leiden je naar de entree.

Niemeyer Niteroi 02
Het gerucht dat de architect Oscar Niemeyer van Braziliaanse vrouwen met hun mooie curves houdt, wordt door zijn architectuur beaamd. Hij mag dan wel een aanhanger van het functionalisme zijn, maar met de blokkerigheid die daar vaak mee gepaard gaat, heeft hij helemaal niets. Zijn toepassing van gewapend beton is rond en zacht.

Niemeyer Niteroi 03
Ook van binnen doet het museum denken aan een ruimtevaartschip.

Image
Voor de kunst hoef je er overigens niet naartoe, die valt wat tegen. Tenminste toen ik er was. Maar de architectuur is sensationeel: helder, fris en aaibaar. Dergelijke verfijnde sculpturen zullen de komende tijd maar mondjes maat verreizen. En ondanks de broodnodige bezinning en herpositionering binnen de vakgemeenschap is dat ook wel weer heel jammer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s