Architectuur van de lopende band

De bouw is niet revolutionair. Er worden voornamelijk prototypes gebouwd. Maar steeds meer architecten zijn bezig met innovatie. En dat is maar goed ook volgens Nathalie de Vries: “Het is voor de kwaliteit van de gebouwde omgeving belangrijk dat architecten betrokken bij innovaties zijn. Zij zijn de enigen in het proces die de culturele en maatschappelijke context meenemen.”
cover

Innoveren doe je zo

Maar hoe moet je als architect innoveren? Nathalie de Vries spreekt hierover in de 4e editie van de Architect Business met Ronald Schleurholts, Fred Schoorl en Pieter Soutjesdijk. Als architect kun je op verschillende manieren innoveren.

Schleurholts onderscheidt 3 types: productinnovatie, procesinnovatie en typologische innovatie. Soutjesdijk raadt architecten aan om hun ontwerpkracht in te zetten om hun business model te innoveren. Kees van Nunen is het roerend met hem eens en geeft 10 tips hoe je dat kunt doen.

Think Wonen is een typische productinnovatie, waarbij de architect aan de slag gaat als industrieel ontwerper. Initiator Mark Spee vertelt in een uitgebreid interview dat deze nieuwe manier van bouwen niet zonder slag of stoot gaat. Na jaren investeren, gaat hij volgend jaar eindelijk winst maken, onder andere doordat hij zelf voor een afzetmarkt zorgt. Het verhaal van een doorzetter met visie.

De architect als industrieel ontwerper

Doeke van Wieren (TWA Architecten) is een van de architecten die betrokken is bij Think Wonen. Hij is overtuigd van de kwaliteit die het oplevert. Daarom is zijn bureau op verschillende manieren betrokken, o.a. als risicodragende partij bij de doorontwikkeling van het product. Faro Architecten ontwierp de Think Small, een Tiny House, waarmee een oplossing wordt geboden aan alleenstaanden op de arbeidsmarkt.

Hoe win je een award?

Innovatie speelt sinds kort ook een belangrijke rol bij onder andere de ARC Awards. Maar waarom zou je inzenden voor een architectuurprijs? Ninke Happel en Bastiaan Jongerius vertellen dat het winnen van een ARC Architectuur Award hen vooral een communicatievoordeel heeft opgeleverd. Hun inzending was geen lucky shot, maar goed doordacht. Zonder goed verhaal kun je beter niet meedoen. De redactie heeft speciaal voor deze laatste editie van het jaar een lijstje met 10 DO’s en DON’Ts opgesteld voor wanneer je de volgende keer meedoet. Wie weet sta jij volgend jaar op het podium.

Geplaatst in: werk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s