De toekomst van het mbo

De meeste ROC’s liggen geïsoleerd aan de randen van de stad en hebben de uitstraling van een kantoor. De huisvesting van het middelbaar beroepsonderwijs weerspiegelt de positie van de mbo-er in de maatschappij: ze worden niet genoeg gezien voor wat ze waard zijn.

En dat terwijl mbo-ers door een open houding en hun aanpassingsvermogen in staat zijn contact te maken met alle lagen van de maatschappij en gemakkelijk verbindingen aan gaan. Daarmee is het mbo de perfecte plek om de polarisering van de maatschappij tegen te gaan.

Hoe ziet het middelbaar beroepsonderwijs van de toekomst eruit? Om welke ruimtelijke vertalingen vraagt dit? Welke kansen biedt de stad bij deze onderwijsvernieuwing?

Deze vragen stonden centraal tijdens de bijeenkomst De Stad als Onderwijsomgeving op 24 mei 2016 op de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam.

Lees het verslag van de bijeenkomst dat ik schreef voor het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

chk9811web

Geplaatst in: werk

Een gedachte over “De toekomst van het mbo

  1. Elsmee zegt:

    Ik kan me hier goed in vinden. Zowel het ROC als MBO wordt vooralsnog schromelijk onderschat. Mogelijke oplossingen: Naar binnen halen, letterlijk zorgen voor een centrale ligging, en aandacht geven aan de verbindende rol (tussen praktijk en theorie) die het beroepsonderwijs speelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s