Wildernis, Weelde en Weemoed

Vorig jaar heb ik het eiland Tiengemeten ontdekt. Het ligt onder Rotterdam, vlakbij Nieuwendijk in het Haringvliet. Je kunt er alleen komen met een veerpont. Leuk om een dagje – of meerdere – te wandelen. Dan slaap je in een tentje op de natuurcamping. Of hoog en droog in de Herberg.

tiengemetenlr

Van 1996 en 2009 tot is het eiland door Natuurmonumenten getransformeerd van landbouwgrond naar natuurgebied met drie zones: Wildernis, Weelde en Weemoed. Door een gat in de dijk aan de zuidkant, staat een deel van het gebied onder invloed van de rivier. Een ander deel staat constant onder water met een moeras als resultaat.

Het project is zogenoemd ‘af’: Tiengemeten is een natuurgebied. Filmmaakster Digna Sinke documenteerde dit proces in de film ‘Weemoed en Wildernis, al zal het eiland in de tijd blijven veranderen. Zie hieronder een montage van RTV Rijnmond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s